1999-2000 eğitim-öğretim yılına kadar, sadece İktisat Bölümü olarak eğitim faaliyetlerinin sürdürüldüğü Fakültede, 2 Haziran, 1998 tarih ve 6/3 sayılı Üniversite Senatosu kararıyla kurulan İşletme Bölümüne 21 Eylül, 1999 tarih ve 22/3 sayılı Üniversite Senatosu kararıyla ek kontenjandan 30 öğrenci alınması kararlaştırılmış ve 1999-2000 eğitim-öğretim yılında Bölüm eğitime başlamıştır. İşletme Bölümü' nün amacı, öğrencilerine iyi bir işletmecilik, muhasebe, finans, pazarlama ve istatistik temeli verdikten sonra, edindikleri bilgilerin gerçek hayata uygulanmasını, sonuçlar çıkarmasını ve yeni stratejiler geliştirme yeteneğini kazandırmaktır. Bu maksatla, eğitim programının uygulanmasında üniversite sanayi iş birliğinden en geniş ölçüde yararlanılacaktır. İşletme Bölümü Lisans programında, Ülkenin ve yörenin özelliği de göz önüne alınarak işletmecilik, endüstri ilişkileri, pazarlama, üretim yönetimi, muhasebe ve finansmanı konularına ağırlık verilmiştir. Bu maksatla 1. ve 2. sınıflarda temel işletmecilik, muhasebe, pazarlama, hukuk, bilgi işlem 3. ve 4. sınıflarda zorunlu ve seçmeli dersler yardımı ile yukarıda belirtilen Yönetim, Muhasebe, Finansman, Pazarlama ve Üretim Yönetimi ana dallara yönlendirilmişlerdir.
MİSYON
Gaziantep Üniversitesi İşletme Bölümü’nün misyonu; ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel ve etik değerlere bağlı, stratejik düşünme yetkinliğine sahip, girişimcilik ve liderlik becerileri gelişmiş, takım çalışmasına yatkın, sürdürülebilir kalkınmaya duyarlı bireyler yetiştirmektir. Öğrencilerine çağdaş işletmecilik bilgileri ile donanmış, analitik düşünme ve problem çözme yeteneği kazandıran bir eğitim sunarak; kamu, özel sektör ve akademik dünyada etkin roller üstlenebilecek nitelikli bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlayacak akademik çalışmalar ve toplumsal katkı faaliyetleriyle bilimsel bilgi üretimini desteklemektedir.
VİZYON
Gaziantep Üniversitesi İşletme Bölümü’nün vizyonu; küresel ölçekte tanınan, bilimsel üretkenliği yüksek, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımları benimseyen, iş dünyası ile entegre, yenilikçi ve girişimci liderler yetiştiren öncü bir akademik birim olmaktır. Bölümümüz, çağın gereklerine uygun olarak analitik düşünme, stratejik karar alma ve etik sorumluluk bilincini harmanlayan, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek donanıma sahip mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.
AMAÇ
Programın amacı; İşletme Bölümü öğrencilerini işletmecilik ve ilgili diğer disiplinler çerçevesinde donatarak üretim, pazarlama, finansman, muhasebe, yönetim, organizasyon, hukuk gibi temel işletmecilik konularında öğrencilerine uzmanlık kazandırmak; planlama, koordinasyon ve denetleme mekanizmaları ile insan kaynaklarını en etkin şekilde kullanarak çeşitli işletme ve işletmecilik sorunlarına çözüm üretebilen mezunlar vermek; takım çalışmasını benimsemiş, yaratıcı çözümler önerebilen, yenilikçi, yaratıcı, girişimci bireylerin yetişmesini sağlamak; kamuya ve özel sektöre toplumsal sorumluluk duygusu gelişmiş bilinçli ve bilgili gençler yetiştirmektir.
HEDEF
Bölümümüzün başlıca hedefleri ulusal düzeyde yapılan sınavlarda başarı sıralamasında ilk 10 içerisinde yer almak, girişimci ruhlu kendine güvenen, gerekli bilimsel ve sosyal yetilerle donatılmış, çalışacakları ortamlarda bilimsel düşünme ve liderlik becerilerine sahip, disiplinler arası işbirliği sağlayabilen, yönetici özelliklerine sahip, yenilikçi, sorunlara özgün çözümler üretebilen, ekonomik hayatın güncel sorunlarını irdeleyebilen ve bu sorunlara yaratıcı öneriler geliştirebilen mezunlar yetiştirerek, mezunlarının istihdamını artırmak, ulusal ve uluslararası teşvikli projeleri üretmek. İndeksli dergilerde yayınlar üretmek ve kitap yazmaktır.
PROGRAM YETERLİLİKLERİ ÖZETİ
Küresel ve yerel işletme bilgilerini sentezleme, şirketin iç ve dış çevresini analiz ederek gelişmeleri değerlendirme, işletmelerde yaşanan temel problemleri tespit ederek çözmek.
EĞİTİM DİLİ
Türkçe
SAYILARLA BÖLÜMÜMÜZ
Bölümümüz 2 Profesör, 9 Doçent, 4 Dr. Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisinden oluşan akademik kadroya sahiptir
PROGRAM PROFİLİ
İşletme Bölümü mezun öğrencilerinin, Kamu ve Özel sektörün hizmet, turizm ve sanayi sektöründe tercih edilen elemanlar olarak yetişmelerini sağlayarak, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve kaliteli ürün ve hizmet tüketilmesinin sonucunda yaşam kalitesinin yükselmesini sağlamak görevi ile; serbest muhasebeci ve mali müşavir unvanı ile serbest meslek sahibi ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarında üst düzey yönetici pozisyonlarına atanabilen bireyler yetiştirme görevi bulunmaktadır.
İşletme lisans programı (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde Birinci Düzey, TYYÇ’de 6. Düzey), mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına, araştırma alanlarına, yüksek lisans ve doktora programlarına geçiş yeterlilikleri kazandıran akademik ağırlıklı bir programdır. Programın, “Eğitimde Uluslararası Standart Sınıflandırması (ISCED) 2011" ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”ne göre sınıflandırması ve eğitim alanı kodları aşağıda verilmiştir:
- ISCED Eğitim Alan Kodu: 34 –İşletme ve Yönetim Bilimleri
- ISCED Program Yeterlilik Düzeyi: 6, Kategorisi (Profili): 64, Alt Kategorisi: 645- Akademik ağırlıklı lisans derecesi
- Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Temel Alan Kodu: 34 –İşletme ve Yönetim Bilimleri
- Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Yeterlilik Türü (profili): Akademik ağırlıklı "6. Düzey" lisans derecesi
KULLANILAN EĞİTİM ÖĞRETİM YÖNTEMLERİNDEN ÖRNEKLER
Ders ve Sınıf İçi Etkinlikler |
Seminer |
Mesleki Faaliyet |
Grup Çalışması |
Staj |
Sosyal Faaliyet |
Laboratuvar |
Teknik Gezi |
Tez Hazırlama |
Okuma |
Web Tabanlı Öğrenme |
Alan Çalışması |
Ödev |
Uygulama |
Rapor Yazma |
Proje Hazırlama |
Yerinde Uygulama |
|